Els resultats serviran per nodrir la diagnosi del nou Pla Local de Joventut 2025-2028
La regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt durant l’últim trimestre d’aquest any, per a fer una radiografia de la situació actual de les necessitats dels joves del municipi i així poder documentar el nou pla Local de Joventut 2025-2028, va elaborar una enquesta i va organitzar una sessió participativa.
A finals del mes de novembre, amb el suport de l’Oficina Jove de la Conca de Barberà, es va poder enllestir el buidatge de l’enquesta a la població juvenil de 16 a 29 anys. Un total de 96 persones joves la van respondre a través d’un formulari de preguntes distribuïdes en tres seccions. Les preguntes feien referència a la motivació de viure i quedar-se a viure a Santa Coloma de Queralt, a la salut juvenil i finalment a la participació entesa des del voluntariat, participació en les activitats, esport, cultura i lleure.
Dissabte 14 de desembre, de la mà de les tècniques de la Cooperativa La Bastida i amb el suport de la tècnica de Joventut mancomunada, es va dur a terme una sessió participativa amb les persones joves de les associacions del municipi que va servir per contrastar les afirmacions i les problemàtiques sorgides a l’enquesta realitzada.
La sessió va ser presentada per la regidora de Joventut de l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt, Berta Navarro.
La sessió participativa es va celebrar a la sala de la Torre del Castell dels Comtes on van assistir una desena de joves, referents i membres d’entitats juvenils, que a través de dinàmiques participatives, van poder debatre, posar de manifest i detallar les necessitats i inquietuds que fan referència a la salut juvenil, a l’arrelament al municipi i a la participació.
El resum del més destacat és que viure a Santa Coloma de Queralt, en un futur pròxim, forma part de la seva motivació. Manifesten que és necessari un suport econòmic en la reforma d’habitatges al nucli antic, lloc on la majoria voldrien viure.
En termes de salut juvenil, exposen que l’esport i la participació en entitats facilita el benestar físic i emocional i que cal promoure aquest tipus d’accions.
Quant a la participació, proposen obrir les entitats al servei comunitari del centre de secundària de Santa Coloma amb l’objectiu que les persones joves coneguin el teixit associatiu.
Pel que fa a l’enquesta realitzada, el més destacat és que més del 50% de les persones enquestades es veuen vivint en un futur a Santa Coloma de Queralt. Pel que fa a la salut, un 52% de les persones joves enquestades els hi preocupa tant la salut física com l’emocional i el 61% manifesten que no saben on trobar la informació i atenció personalitzada en temes de salut emocional.
Les xarxes socials més utilitzades són el whatsapp i l’Instagram. En termes participatius, només el 35% de les persones joves enquestades manifesten que participen en activitats culturals fora de l’horari lectiu i de treball. Igualment, el 33% exposa que formen part d’una entitat.
Totes les necessitats, inquietuds i propostes sorgides es tindran en compte en la redacció del nou Pla Local de Joventut i protagonitzaran la línia de treball de la regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt.