Skip to main content
Notícies

Pontils i Solivella acullen l’activitat intergeneracional “La memòria del ramat”

By 30 abril 2024No Comments

L’activitat de divulgació sobre l’arqueologia i el pasturatge van anar a càrrec de l’IPHES-CERCA

 

Dissabte 27 d’abril va tenir lloc a Pontils i a Solivella l’activitat d’arqueologia, per a tots els públics “La memòria del ramat”, a càrrec de Patricia Martín, arqueòloga i investigadora de l’IPHES-CERCA i d’Andrea Alías, arqueòloga i divulgadora de l’IPHES-CERCA. Es tracta d’una iniciativa integrada en un projecte de divulgació finançat per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.

El taller recuperava la memòria oral sobre l’evolució de la història en l’ofici del pastor, a través d’eines i coneixements de l’arqueologia i la prehistòria. Es tractava d’una activitat intergeneracional destinades a la gent gran, infants i joves.

A Pontils hi van participar una desena de veïns i veïnes i també una jove pastora de la zona que va permetre que l’activitat es nodrís d’experiència vital sobre la ramaderia i pasturatge a la Vall de Pontils. Durant la sessió els més menuts també van gaudir d’un taller sobre arqueologia on van poder excavar com autèntics arqueòlegs, veure, tocar i sentir com vivien els antics pobladors a l’època del neolític. Gràcies a la participació d’una jove pastora de la zona i un pastor jubilat l’activitat és va nodrir d’experiència vital sobre la ramaderia i pasturatge a la Vall de Pontils.

A Solivella hi van assistir una quinzena de persones, entre els quals Mireia Masalies, una jove pastora que, junt amb una altra sòcia, lidera un projecte de ramaderia i agricultura regenerativa a Solivella. També hi van participar tres pastors jubilats, com el sr. Josep Ma. Caballé, que va tenir ramats de cabres i ovelles al poble. L’activitat va ser molt rica en debat gràcies al coneixement de les expertes de l’IPHES-Cerca i a l’experiència dels pastors i pastores.

L’activitat és una iniciativa de l’IPHES-CERCA i impulsada a la comarca per l’Oficina Jove de la Conca de Barberà, i es va organitzar amb els ajuntaments de Pontils i Solivella.

Fotografia autoria Maria D. Guillén / IPHES-CERCA

Fotografia autoria Maria D. Guillén / IPHES-CERCA

Leave a Reply