Skip to main content
Notícies

Més de 100 joves de la Conca s’assessoren a través del programa ‘Referent d’ocupació juvenil’

By 22 febrer 2021No Comments

El programa Referent d’Ocupació Juvenil de l’Oficina Jove de la Conca ha atès un total de 103 joves d’entre 16 i 29 anys des que es va posar en marxa el 2019. Des de llavors, s’han realitzat 157 accions: des de realització del currículum, treballar el mercat laboral de la Conca de Barberà i les seves borses, així com treballar les competències transversals de les persones ateses. L’objectiu principal del programa és, doncs, millorar l’ocupació de les persones joves, acompanyant-les en la recerca d’una ocupació. Aquests joves venen, sobretot, pel seu propi peu, però també venen derivats de Serveis Socials, l’EAIA (Equips d’Atenció a la infància i l’Adolescència) i els tècnics de medi obert.

La majoria de les persones joves ateses tenen poca experiència laboral, per això, tot i treballar altres aspectes de l’ocupabilitat, s’aprofundeix en les competències transversals, és a dir: entrenar els coneixements, capacitats, habilitats, destreses i comportaments laborals, considerats en un sentit molt ampli, que es posen en joc en l’execució d’una determinada activitat laboral, com poden ser la disposició a l’aprenentatge, la comunicació, el treball en equip, la responsabilitat, etc. Tot aquest treball es porta a terme mentre, al mateix temps, es prepara un bon currículum escrit i la persona jove s’inscriu a les diferents borses de treball que es publiquen a la comarca. A més, sempre que és necessari es treballa, també, en casos de Role Playing l’entrevista de feina.

El servei va començar a oferir-se de manera presencial, però durant el 2020, a causa del confinament per la pandèmia, es va començar a atendre els usuaris de manera virtual, arribant a les 130 accions amb joves que ja s’havien atès, però també amb nous joves, tenint un pic d’atencions durant l’agost del 2020.

En relació a les accions realitzades amb altres agents del territori, des que es va posar en marxa el programa, s’han realitzat 250 accions. D’aquestes, un total de 107 estan vinculades a l’àrea de Joventut, però també s’ha treballat amb els centres de secundària, amb els quals s’han realitzat 36 accions relacionades amb l’orientació laboral; amb l’Oficina de Treball, amb la qual s’han realitzat 12 accions; mentre que la resta estan relacionades amb altres agents, com Concactiva, amb la qual s’han realitzats fins a 20 accions.

Durant el 2020, també s’ha posat en marxa un nou butlletí d’ofertes de feina i formació que arriba a les bústies de correus de 310 joves de la comarca, tenint així una borsa de joves que tenen ganes de millorar la seva ocupabilitat.

Pel que fa referència a les dades d’atur juvenil, s’observa que durant els mesos inicials de la pandèmia, va augmentar significativament el nombre de persones aturades. El mes de març del 2020 hi va haver 144 joves aturats, 39 més que el 2019; a l’abril hi va haver 97 aturats més que el 2019; al mes de maig va augmentar en 109 aturades més i al més de juny hi va haver 204 aturats respecte els 87 del 2019. A partir del més d’agost la diferència entre l’any 2020 i el 2019 s’ha mantingut estable amb una mitja de 60 aturats més respecte l’any 2019. A l’hora d’analitzar aquestes dades cal tenir present que moltes de les persones joves de la comarca no estan registrades a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya com a desocupats i, per tant, són dades orientatives, de manera que és possible que les xifres encara siguin més altes. Aquest augment de l’atur de la població jove, no obstant, està directament relacionat a l’augment de les demandes del servei de la Referent d’Ocupació Juvenil.

Leave a Reply