Diversos cantants joves relaten experiències del confinament i s’hi exposen iniciatives de Falset, L’Espluga, Sarral, La Riera, Valls, la Bisbal o Bellmunt
Els serveis de joventut dels consells comarcals de l’Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Tarragonès i la coordinació territorial de Joventut a Tarragona han presentat aquest matí el videoclip “Joves insensats”, que pretén fer arribar l’experiència de joves de diferents poblacions de la demarcació durant el confinament per la pandèmia de Covid-19 i canviar-ne la percepció pública.
L’acte de presentació ha tingut lloc aquest matí a la sala Pau Casals de la seu de la Generalitat a Tarragona, i ha anat a càrrec del director general de Joventut, Àlex Sastre; la directora de l’Agència Catalana de la Joventut, Núria Ramon; la coordinadora territorial de Joventut a Tarragona, Carmina Blay, i Lidia Beltri, de Lupini & Ratini Produccions Siderals. També hi ha assistit la delegada de la Generalitat a Tarragona, Teresa Pallarès.
Amb un ritme marcat i melòdic a mode de fil conductor, els/les joves cantants Maria Jacobs, Tonet Blázquez, Gemma Polo i Pol Carranza canten diferents experiències personals de diferents moments durant la pandèmia, com són les restriccions, els canvis vitals i la resiliència que han hagut d’emprendre en aquestes condicions.
De manera alternada, també s’hi projecten imatges i el nom de diferents experiències solidàries de cadascuna de les comarques tarragonines que es van dur a terme a diverses poblacions i que van ser protagonitzades per persones joves:
- “La doctora Judit i la Consulta online” (Baix Penedès): La Judit Aranda (31 anys) es va oferir al maig del 2020 per donar suport als joves del Baix Penedès i a les activitats de Joventut amb xerrades i assessorament. Juntament amb educadors de carrer i una metgessa, es va decidir de fer un servei d’assessorament en salut: una consultoria de salut online a través de l’instagram de l’Oficina Jove del Baix Penedès i dels municipis interessats.
- “Les piles i els relats confinats” (Conca de Barberà): projecte intermunicipal coordinat per l’Oficina Jove de la Conca de Barberà que es va portar a terme l’any passat durant el temps de confinament a casa. Les famílies joves de cada municipi redactaven de manera col·laborativa un o més relats relacionats directament o indirectament amb el confinament que estaven patint. Un llibre ha recollit aquests relats fruit del confinament.
- “Els joves de Sarral i les compres a la gent gran” (Conca de Barberà): l’Associació Juvenil Saüc de Sarral va liderar accions solidàries com ara el repartiment de mascaretes o de roses el dia de Sant Jordi a tots els veïns i veïnes del poble. També van fer compres solidàries pels ciutadans que no podien sortir de casa o trucades solidàries a les persones grans, així com crides perquè els veïns i veïnes escrivissin o gravessin microrelats que després es van llegir per la megafonia del poble.
- “Els joves de L’Espluga i el festival del poble” (Conca de Barberà): proposta col·laborativa en línia de les entitats de l’Espluga de Francolí (dirigides per joves) duta a terme durant un cap de setmana de confinament. Es va crear un espai virtual lúdic i d’aprenentatge amb activitats per a tots els gustos i edats. El projecte va néixer de la plataforma “Confinament espluguí”.
- “Espai jove de La Riera i ‘Obrim debat’” (Baix Penedès): projecte fet per joves del Baix Gaià que cerca ser un espai de crítica i debat sobre temes d’interès en l’actualitat dels joves. Va néixer arrel de la pandèmia per la necessitat de ser escoltats i expressar-se com una part de la societat conscient del seu entorn i acabar amb estereotips com els de la joventut sense iniciativa ni opinió i la generació nini.
- “Jo em quedo a casa: Tarragona i els concerts confinats” (Tarragonès): un grup de joves va crear un festival de música en línia amb artistes de la demarcació de Tarragona. “Des de casa seva, en directe a casa teva!”
- “Joves amb talent i l’agricultura regenera” (Baix Camp): joves del Baix Camp que han decidit canviar la vida urbana i la feina per anar a viure al medi rural. Es tracta d’un canvi personal que s’ha incrementat a partir de la pandèmia i que afecta a tots els àmbits de la seva vida, una aposta per viure de manera més sostenible amb el suport de la comunitat i creant xarxes de treball basades en la cooperació.
- “Els joves de Valls i l’autogestió de l’skatepark” (Alt Camp): joves de l’Alt Camp que es van organitzar per dinamitzar les instal·lacions de l’skatepark durant la pandèmia i el van autogestionar com un espai de foment de la salut.
- “Els joves de Falset i la música dels balcons” (el Priorat): música feta des dels balcons per part de joves músics per tal de distreure i fer passar l’estona a la ciutadania durant el confinament.
Altres projectes solidaris que també recull el vídeo són: “Els joves de La Bisbal i els vermuts electrònics”; “Els joves de les peces i la xaranga confinada”; “Joves de Bellmunt i les paelles confinades”; i “Els joves de Sant Jaume i els cangurs confinats”.
Es tracta de projectes altruistes, de voluntariat i de serveis a la comunitat que han dut a terme diferents grups de joves de poblacions de la demarcació de Tarragona i que sovint no han tingut prou reconeixement social com, en canvi, sí que han sobresortit algunes informacions negatives relacionades amb els i les joves.
“Aquest videoclip és un homenatge per visibilitzar la joventut compromesa, activa i que ha demostrat una immensa capacitat d’adaptació, respecte i resiliència. Aquesta iniciativa reconeix el sobreesforç fet per moltes persones joves d’aquest país i que ha estat poc o gens reconegut”, ha destacat el director general de Joventut, Àlex Sastre.
En aquesta mateixa línia, la directora general de l’Agència Catalana de la Joventut, Núria Ramon, ha recordat que “en un moment com l’actual, en què prolifera un discurs estigmatitzador cap als i les joves, és important posar en valor i recordar les iniciatives i l’actitud solidària que han liderat moltes persones joves arreu del país durant la pandèmia i el confinament”.
Experiències de joventut activa i solidària
A nivell nacional, durant el confinament s’han dut a terme moltes altres iniciatives solidàries per part de persones joves. Per donar-hi llum, Joventut té elaborat el recull “Experiències de joventut activa en temps de confinament”, que mostra 12 experiències de joves (d’una tria de més de 100 experiències arreu de Catalunya) que es van implicar en accions de solidaritat: cangurs a famílies amb dificultats de conciliació de vida laboral i familiar; compres domiciliàries per a gent gran o depenent; suport a persones amb problemes de salut o mobilitat; activitats d’entreteniment; projectes artístics compromesos amb la comunitat, o impuls de xarxes de suport mutu.
Aquest recull s’ha traduït a diferents idiomes per donar visibilitat a la solidaritat juvenil catalana a nivell internacional.
Podeu descarregar el videoclip i l’àudio en aquest enllaç: